Bariatrik cerrahi girişimler sonrası farklı nedenlere bağlı olarak ortalama %20 hastada yetersiz kilo kaybı (fazla kiloların %50> az verilmesi) veya kilo geri alımının gözlenmesi görülebilir. Ayrıca obezite ameliyatı sonrası reflü gelişimi, kalan midede daralmaya bağlı beslenme güçlüğü gibi nedenlerde revizyon cerrahisi gerekmektedir. Ayrıca ilk ameliyat sonrası tedavi edilen diabetes mellitus, hipertansiyon ve uyku apnesi gibi hastalıkların tekrar ortaya çıkması revizyonel girişimlere neden olabilmektedir.
En sık revizyon öncesi yapılan girişim mide band uygulaması ve sleeve gastrektomidir (tüp mide). Sleeve gastrektomi sonrası %25-36 hastada takip döneminde kilo geri alımı ve yoğun reflüye bağlı revizyon ihtiyacı duyulmaktadır. R-Y gastrik bypass sonrası revizyon ihtiyacı %10-20 arasında değişmektedir. Mini gastrik bypass son dönemde popüler bir yöntem olarak uygulanmakta olup %4-10 arası revizyon ihtiyacı görülmektedir.
Tedavi öncesi hastanın psikiyatrik hastalığı, madde kullanımı, sosyal destek düzeyi, hastanın tedaviye uyumu ve hedeflerinin gerçeklerle uyuşup uyuşmadığı belirlenmelidir. Yeme alışkanlığı ve diyete uyum değerlendirilmelidir. Karar alma sürecinde medikal tedavi ve cerrahi tedaviler hastayla beraber değerlendirilmelidir.
Öncelikle ilk ameliyat yöntemine göre kan testleri yapılmalı, sonrasında kalan mide endoskopik olarak değerlendirilmelidir. Gerekli durumlarda bilgisayarlı tomografi ile değerlendirme yapılabilir.
Ameliyatta öncelikli olarak laparoskopik cerrahi girişimler seçilmelidir. Sleeve (tüp mide) ve gastrik band revizyonunda en sık tercih edilen yöntem Roux and Y ve mini Gastrik Bypassdır. İlk ameliyat sonrası karın içi yapışıklıklar, ilk ameliyatın dikiş hattının tekrar kesilmesindeki zorluklar revizyon ameliyatını güçleştirmektedir. Mutlaka revizyon ameliyatını yapan ekibin deneyimli olması, ikinci operasyona uygun ekipmanların ve hastane şartlarının olması gereklidir.
Revizyon cerrahisi sonrası yaşam sitili değişikliklerine göre belirgin daha fazla kilo kontrolü sağlanmaktadır. Revizyon ameliyatı sonrası kilo verme süreci klasik ilk yapılan yöntemlere benzerdir. Revizyon sonrası mutlaka yakın takip ve diyetisyen değerlendirmesi gereklidir.