Hafif ve orta düzey kilo fazlalığında önce diyetimizi düzenleyip egzersizlere başlıyoruz. İhtiyaç duyduğumuzda mide botoksu bazen de mide balonu ile kilo kontrolünü sağlıyoruz. İleri düzey obezite de ise daha etkin kilo verilmesine ve sonrasında verilen kilonun korunması konusunda ameliyatlara ihtiyaç duyuyoruz.
Kilolarımız arttıkça çoraplarımızı giyemiyoruz, kişisel bakımımızı yapamıyoruz, hareketlerimiz kısıtlanıp evden çıkmamaya başlıyoruz. Araştırmalarda şişman bireylerin daha sık kalp krizi geçirdiği, meme, yumurtalık ve kalın barsak kanserine yakalandığını biliyoruz. Normal diğer insanlara göre aşırı kilo fazlalığı olan insanlarımızı 8-13 yıl daha erken kaybediyoruz.
Peki hangi hastalar ameliyata uygun?. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olursa ya da vücut kitle indeksi 35 ve tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku apne hastalığı gibi hastalıklar olursa ameliyat yapıyoruz. Ameliyat sonrası süreçte kilomuz belirgin azalıyor ve ek hastalıklarımızdan kurtulabiliyoruz. Yani sağlığımıza kavuşuyoruz.
Ameliyatlar çok riskli mi?. Obezite ameliyatlarında kanama ve dikişlerin açılma riski %1 den az. Ölüm riski % 0,05.
Deneyimli hekim ve kaliteli hastanelerde kapalı (laparoskopik) ameliyatlarla oldukça güvenli ve başarılı şekilde bu süreci geçirebiliyoruz.